Scholen en onderwijs instellingen

De leerling, hun omgeving en de veranderende maatschappij

Hoe zou een school eruitzien als we met een blanco vel beginnen en rekening houden met de huidige situatie en toekomstige behoeften?

In het bedrijfsleven passen we werkruimtes aan veranderende omstandigheden aan. Maar waarom kijken we nog steeds niet zo naar scholen, die al lang niet meer voldoen aan de eisen van de tijd? Terwijl onderwijs en technologie blijven evolueren, zijn de gebouwen vaak stil blijven staan. Dit biedt een kans: elke verbouwing is een kans om beleidsmatige en fysieke veranderingen door te voeren die inclusiviteit, welzijn en modern onderwijs bevorderen.

Scholen kampen vaak met acute vragen: meer ruimte, betere klimaatbeheersing, of verouderde faciliteiten. Deze problemen worden vaak opgelost met ad-hocoplossingen, maar waarom benutten we zulke momenten niet om structurele verbeteringen door te voeren? Denk aan flexibele indelingen die inspelen op inclusiviteit, zoals genderneutrale toiletten, kolfruimtes, en gebedsruimtes, die de diversiteit van de leerlingen en het personeel weerspiegelen

Daarnaast is het belangrijk om ook de werkomgeving van docenten en medewerkers mee te nemen in deze visie. Docenten vervullen een zware taak en verdienen de aandacht die nodig is om hun werk optimaal uit te kunnen voeren. Dit betekent niet alleen een functionele werkplek, maar ook voldoende ruimte voor rust en herstel.

Het creëren van een toekomstbestendige leeromgeving voor zowel leerlingen, docenten als medewerkers begint met een heldere, duidelijke visie. De acute vragen zijn de ideale aanleiding om een bredere strategie te ontwikkelen. Hoe ziet de school van de toekomst eruit? In plaats van enkel hufterproof meubilair, kiezen we voor zorgvuldig vormgegeven ruimtes die uitnodigen tot respectvol gebruik. Denk hierbij aan flexibel meubilair in open ruimtes zoals aula’s en gangen, geïnspireerd door publieke ruimtes zoals pleinen.

Scholen kunnen ook meer aandacht besteden aan welzijn en gezondheid. Door groene elementen toe te voegen, zoals planten en overdekte buitenruimtes, kunnen we stress verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren. Daarnaast stimuleert een doordachte routing en indeling leerlingen om meer te bewegen.

Benieuwd naar een inspirerend voorbeeld binnen het onderwijs of op zoek naar meer informatie? Neem gerust contact op.