Metamorfose voor interieur gemeentehuis Amstelveen

3 januari, 14:23
Het gemeentehuis van Amstelveen was ruim veertig jaar na oplevering dringend toe aan modernisering. In samenwerking met PD Group heeft de gemeente het interieur omgevormd naar een nieuwe werkomgeving. Die is corona-proof, ingericht op het hybride werken en biedt ruimte aan ontmoeten in thematische omgevingen.

Het kantoorgebouw waar de ambtenaren van de gemeente Amstelveen werken is opgeleverd in 1980. Het pand voldeed niet meer aan de wensen, maar de gemeente wilde het gebouw van zo’n 9.000 m2 nog zeker tien jaar in gebruik houden. Daarom is in 2020 gekozen voor een ingrijpende modernisering.

Plek voor ontmoeting
Het interieurbureau PD Group heeft in samenwerking met projectdirecteur Hans Schekermans van de gemeente Amstelveen het kantoor van een nieuwe werkomgeving voorzien. Een van de uitgangspunten daarbij was dat het hybride werken waarschijnlijk blijvend is en het kantoor daardoor een deels andere functie gaat vervullen: de plek om collega’s te ontmoeten.

Het streven naar ruimte voor ‘meet & greet’, zoals Schekermans het omschrijft, is onder meer vertaald naar ‘koffie- en theetuinen’, die op verschillende plekken in het pand zijn ingericht. Zes thema’s geven vorm aan de andere omgeving dan de werkomgeving.

Zo is er een Japanse tuin, een baristatuin, een bibliotheektuin en een koffietuin van de toekomst. Voor de zogenoemde ‘beach- en luchtvaartlounge’ zijn de stoelen afkomstig uit een oude Boeing 747 van de emir van Koeweit, vertelt Schekermans.

Open en gescheiden
De afdelingen zijn ingericht als open eenheden met flexibele werkplekken rondom een aantal ‘ankerpunten’; dit zijn vaste plekken voor medewerkers die daarbij gebaat zijn, zoals een managementassistent en administratief medewerker. Andere medewerkers van de betreffende afdeling kunnen, indien ze dat willen, rond die ankerpunten zitten.

De inrichting van de afdelingen zorgt ervoor dat de werkplekken, ondanks de open ruimten, op een vanzelfsprekende manier zijn gescheiden van de verkeerszones. Voor geconcentreerd werken zijn bovendien zogenoemde focusruimten ontworpen.

Bij de vormgeving van het nieuwe interieur heeft ook de coronapandemie zijn invloed gehad. De bureaus zijn naast elkaar geplaatst, maar met een afstand tussen de gebruikers van 1,7 meter. Op verzoek kan er een scherm tussen worden geplaatst. Luchtverversing wordt verzorgd door de technische ventilatie, maar ook kunnen ramen worden geopend.

Flexwerk-app
De gemeente Amstelveen maakt gebruik van een speciale flexwerk-app. Met dit systeem kunnen de medewerkers aangeven of ze thuis werken, dan wel een werkplek op kantoor willen reserveren. Via het reserveringssysteem kan ook een vergader- of een focusruimte worden geboekt. De (met name oudere) medewerkers die moeite hebben met de app, kunnen ook reserveren middels hun toegangspasje.

De app was al voor de coronacrisis in gebruik, maar heeft in de afgelopen periode geholpen om de medewerkers een veilige plek te bieden, aldus de gemeente. Omdat werknemers niet rondlopen, op zoek naar een beschikbare flexplek, is het aantal loopbewegingen minimaal. De app biedt bovendien een plattegrond van het pand. Vooral in het begin van de transformatie van het interieur heeft dat medewerkers geholpen hun weg naar de – vaste of gereserveerde – plek te vinden.

Park
De verbouwing is nog niet helemaal klaar, maar in de afgelopen periode, waarin thuiswerken vanwege Covid-19 de vorm was, heeft de gemeente een aantal verbeteringen kunnen doorvoeren. Zo is een asbestsanering uitgevoerd en zijn de lift- en trapportalen heringericht.

Het aantal werkplekken is inmiddels afgeschaald met 20%, oftewel 150 bureaus. “De halve etage die we nu overhouden gaan we inrichten als ontmoetingspark – een soort broedplaats”, zegt Schekermans. “Het moet een gevoel van ontspanning geven, alsof je buiten in het park zit.” Met die gedachte vult PD Group de ruimte met planten, alternatief meubilair en krijgt de plek zelfs “de geurbeleving van een park.”